نوعی از تبلیغات که در زمینه های تولیدی ، تجارتی و همچنین خدماتی کاربرد بسیاری دارد ، استفاده از کاتالوگ است . در واقع وظیفه کاتالوگ ایجاد ارتباط مستقیم با مخاطب است که مفاهیم و اطلاعات به خوبی به بیننده منتقل گردد.
پس از جنگ جهانی دوم و پدید آمدن تنوع در تولیدات و توسعه صنعت و تکنولوژی ، دیگر محصولی بدون تبلیغات وسیع ، جایگاهی در بازار نداشت . با ورود انسان صنعتی به بازار رقابتی استفاده از ابزارهای تبلیغاتی گوناگونی همچون اطلاعیه و تراکت رواج یافت . با گذشت زمان و جوابگو نبودن شیوه های سنتی، در اواسط قرن بیستم ، ابداعاتی در زمینه توسعه تبلیغاتی صورت گرفت . در این میان کاتالوگ ها یکی از ابتکارات خلاقانه ای بودند که مورد توجه بسیاری از صاحبان صنعت قرار گرفتند .
کاتالوگ یکی از بهترین ابزارهایی بود که مخاطب را به خواندن و تماشای تصاویر محصولات جهت معرفی آنها به مخاطبان ترغیب می نمود . معرفی محصولات از لحاظ کمی و کیفی ، تصاویر محصولات ، معرفی انواع محصولات تولیدی ، شرح ساختار و مشخصات فنی بوسیله متن و . . . از عملکردهای بهینه کاتالوگ ها به شمار می روند .
در ابتدای ورود کاتالوگ به بازارهای تبلیغاتی ، از یک برگ پشت و رو (چیزی شبیه به تراکت ها ولی با طراحی خلاقانه و جذابتر از تراکت ها که اصولا بدون تصویر بودند) تشکیل شده بود . در سال ۱۹۷۰ ابعاد کاتالوگ به صورت ۲۱ ×۳۰ به عنوان سایز استاندارد کاتالوگ معرفی گردید . طبق این استاندارد ، کاتالوگ ها معمولا از بیش از ۲ برگ تشکیل می گردند . کلیدی ترین علت پدید آمدن کاتالوگ ها معرفی محصولات و خدمات بدون واسطه و در حداقل زمان به مخاطبین است .
در این نگارش قصد داریم به معرفی چند نکته کلیدی جهت طراحی کاتالوگ ، این ابزار مهم تبلیغاتی بپردازیم :
علت چاپ کاتالوگ :
کاتالوگ با هدف معرفی محصولات و خدمات جهت جذب مخاطب بیشتر و راهنمایی موثرتر آن طراحی و منتشر می گردد . با وجود توسعه فضای مجازی و کاتالوگ های مجازی و غیرچاپی در شبکه های اجتماعی و وب سایت ها ، ولی همچنان ماندگاری و در دسترس بودن نسخه های چاپی کاتالوگ ها از اهمیت ویژه ای برخودار است . به طوری که روزانه میلیون ها نسخه کاتالوگ در چاپخانه های جهان به چاپ می رسند .
ذوق گرافیکی :
در صورت واگذار کردن یک پروژه طراحی به دو طراح گرافیکی ، شما با دو طرح کاملا متفاوت روبه رو خواهید شد . دو طرحی که در صورت حرفه ای بودن طراح آنها ، با وجود تفاوت های اساسی گرافیکی و سلیقه ای آنها با یکدیگر ، متوجه رعایت اصول طراحی آن دو خواهید شد . حال ممکن است تنها یکی از طرح ها مورد تایید شما واقع گردد . لازم است بدانید که سلیقه شما به سلیقه کدام طراح نزدیک تر است . بهترین راه رسیدن به این هدف ، بررسی نمونه طرح های طراح های مختلف است .
تفاوت کاتالوگ و بروشور :
کاتالوگ ها جهت بازاریابی و جذب مشتری طراحی و منتشر می گردند . در صورتی که بروشورها عموما به اطلاعات فنی و روش استفاده از محصول می پردازند . در حقیقت کاتالوگ ابزاری است جهت معرفی محصولات یک شرکت به همراه گستره و دامنه تولیدی آن .
محتوای کاتالوگ :
قسمت اول طراحی کاتالوگ متن آن است . لازم است متن کاتالوگ با مشاوره کارشناس محصول و کارشناس تبلیغات نگارش گردد . متن کاتالوگ باید در عین سادگی و فارغ از پیچیدگی های لفظی ، تمامی جوانب محصول به خواننده معرفی گردد . مشاوره با ویراستار جهت نگارش متن به روانی آن کمک می کند . جهت تبلیغات دراز مدت ، رعایت صداقت و عدم اغراق بیش از حد الزامی است . همچنین در نگارش متن کاتالوگ لازم است که موارد زیر مورد توجه طراح کاتالوگ قرار گیرد:
- استفاده ار تصاویر متناسب با محصولات و خدمات
- درج مجوزها و تقدیرنامه های اخذ شده توسط کمپانی
- بالا بودن کیفیت چاپ
- استفاده از فونت مناسب (فونت خسته کننده و ناخوانا مانع از ادامه مطالعه خواننده می گردد)
- درج آدرس و راه های ارتباطی با شرکت در بهترین محل کاتالوگ
تصاویر کاتالوگ :
عکس های کاتالوگ باید توسط طراح گرافیکی و عکاس تبلیغات حرفه ای و صنعتی تهیه گردد . عکس های کاتالوگ باید دارای کیفیت مناسب ، نور ، زاویه و ترکیب بندی متناسب با محصول انتخاب گردد .
طراح کاتالوگ :
جهت برخورداری از یک کاتالوگ حرفه ای ، باید از طراح با تجربه ای که از ذوق و سلیقه هنری و گرافیکی برخوردار است کمک گرفت . در ابتدای پروژه ، طراح نقطه نظرات و اهداف کارفرما را استخراج و آنالیز می نماید . بعد از آن چند نمونه از کارهای طراح به کارفرما ارائه می گردد تا سفارش دهنده از سلیقه طراح مطلع گردد . در صورت مورد تایید بودن آن ، طراح وظیفه دارد که تمامی نقطه نظرات کارفرما را با رعایت اصول گرافیکی در طرح خود پیاده سازی نماید .
اندازه و تعداد صفحات :
تصمیم گیری در مورد سایز و تعداد صفحات با توجه به مقدار متن و تعداد تصاویر لازم جهت درج در کاتالوگ توسط طراح کاتالوگ تعیین می گردد . همچنین لازم است اهداف و محتوای نوشتاری کاتالوگ مورد توجه طراح قرار گیرد .
چاپ کاتالوگ :
جهت بررسی کیفیت چاپ کاتالوگ تنها به تصاویر دیجیتال اکتفا نکنید . تنها با دیدن نمونه کارها از نزدیک می توان به میزان کیفیت چاپ پی برد . ریزه کاری های چاپ فقط از نزدیک قابل تشخیص و بررسی هستند . علاوه بر بررسی تصاویر از نزدیک ، فایل های طراحی و حتی طراحی لوگو را هم مورد بررسی قرار دهید تا متوجه میزان تفاوت های طراحی و چاپ گردید . بنابراین تنها راه بررسی کیفیت چاپ ، دیدن هم زمان فایل های دیجیتال طراحی و کاتالوگ چاپ شده همان فایل هاست .
صحافی کاتالوگ :
صحافی کاتالوگ نیز در زمان چاپ از اهمیت ویژه ای برخوردار است . چراکه طراحی حرفه ای بدون صحافی با کیفیت ، از ارزش چندانی برخوردار نیست . در صورتی که منگنه دقیقا وسط صفحه نخورد ، (به عبارت دیگر قسمتی از صفحه سمت چپ داخل صفحه سمت راست شده باشد و یا برعکس) از کیفیت کل کاتالوگ به شدت کم می گردد .
اغلب تولیدکنندگان محصول و ارائه کنندگان خدمات از کاتالوگ جهت معرفی محصولات و خدمات استفاده می نمایند . چرا که جذابیت های این ابزار مهم تبلیغاتی به خوبی باعث جلب توجه مخاطبان می گردد . البته نباید نقش طراحی حرفه ای کاتالوگ ها را در بازدهی آن نادیده گرفت . در سال های اخیر کانون طراحان برتر با بهره گیری از توان خبره ترین طراحان داخلی و خارجی به خوبی در این عرصه خودنمایی و باعث رونق کسب و کار فعالان صنعت کشورمان گردیده است .
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد طراحی کاتالوگ و همچنین چاپ کاتالوگ به این صفحه مراجعه نمایید.